Wie de speech ziet van de minister-president, de beurskoersen bekijkt of het nieuws leest, overal lijkt hetzelfde beeld van kommer en kwel en nog meer ellende die gaat komen. Horeca ondernemingen die 100% omzet verliezen, mensen die hun baan kwijtraken en mensen die zich alleen of heel ziek voelen. Dit gaat ons ook aan het hart. Juist waar we met onze initiatieven zoals de Smart ERA of Lift a Million bijdragen aan een beter leven zien we dat we in deze tijden ook moeten nadenken over hoe we juist nu waarde voor de maatschappij kunnen creëren. Gelukkig doen we dat nog steeds door zorginstellingen te helpen met het optimaliseren van processen, werkwijzen en registratie rondom de coronazorg. Tegelijkertijd zijn we zeer blij om te zien dat er ook vele positieve veranderingen plaatsvinden. Zoals de natuurkunde ook voorschrijft: onder een bepaalde druk wordt alles vloeibaar, dus als de nood hoog genoeg is kunnen er veel dingen positief veranderen. Hierdoor ontstaan er dus ook mogelijkheden om sneller innovaties door te voeren en te testen. Een aantal voorbeelden die je nu voorbij ziet komen.
Lean startup
- De lean startup methode houdt in dat je (liefst snel) nieuwe ideeën ontwikkelt naar een klein prototype om daarmee vervolgens te meten wat de uitkomsten zijn. Dit zie je vaak voorkomen bij startups die op zoek zijn naar het beste groeimodel.
Juist in deze tijden waarin ondernemers geen mogelijkheden meer hebben tot omzet zie je ze gaan onderzoeken en testen wat wel mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan bezorgdiensten van restaurants, maar nog mooier is om te zien hoe scholen in een zeer korte tijd in staat zijn om digitaal les te geven. We zien foto’s voorbij komen die om half negen met de hele klas een heuse digitale stand up hebben met de juf, waarna ze zelf thuis aan de slag gaan met hun sommen. Ook hogescholen en universiteiten pakken de draad op door meer online colleges te geven. Waar de top universiteiten uit Amerika al lange tijd online toetsen met behulp van algoritmes, geluids- en beeldopnames, lijkt dit nu ook eindelijk mogelijk te worden in de Nederlandse universiteiten.
Ook voor de instellingen die niet de mogelijkheid of kans heeft om direct weer open te gaan biedt het kansen. Voor de onderwijsinstellingen ontstaat er de kans om (1) goed voor te bereiden op de drukke periode die gaat komen, maar (2) nog belangrijker om het onderwijs effectiever en efficiënter te maken. Er is tijd om verbeteringen door te voeren.
Ook in de zorg zie je de ontwikkelingen. Nu nagenoeg alle ziekenhuizen geen electief operatieprogramma meer draaien en bijna geen polikliniekbezoeken meer fysiek hebben wordt het ziekenhuis digitaal. In Humber River is al een volledig digitaal ziekenhuis en zo zijn er meer instellingen die met behulp van een derde partij alle monitoring doet voor patiënten. Doordat de regels nu (tijdelijk) zijn versoepeld en vergemakkelijkt, naast de noodzaak tot het zien en spreken van patiënten, zie je dat er opeens veel meer mogelijk is. Zo hoeven patiënten niet meer langs te komen voor een eerste consult en worden bij diverse ziekenhuizen de change requests aanzienlijk sneller uitgevoerd dan gemiddeld. Het is een drang om te overleven in deze zwarte zwaan situatie.
Overleven van de black swan
Een zwarte zwaan (black swan in het Engels) duidt op een gebeurtenis met een hele kleine kans, waarbij achteraf de gebeurtenis gerationaliseerd wordt, de impact heel groot is en eigenlijk als een verassing komt. Hoewel er in deze situatie wel veel maatregelen zijn genomen, kwam de impact van het corona virus toch als een verassing voor velen. Kijk bijvoorbeeld naar de beurskoersen toen het virus slechts beperkt was in China en de beurskoersen van vandaag. Een korte uitleg over de zwarte zaan:
De zwarte zwaan bestond volgens vele Europeanen vroeger niet. Immers, alle zwanen waren wit in alle observaties tot dan toe, dus een zwarte zwaan zal wel niet bestaan. Totdat ontdekkingsreiziger Willem de Vlamingh in 1697 er op uit ging om een te vinden. In 1726 vond hij er 2 en bevestigde hij dat toch niet alle zwanen wit hoefden te zijn.
Antifragiel
Om een zwarte zwaan te overleven moet je volgens de bedenker van de theorie (Taleb) antifragiel worden. Antifragiel houdt in dat je als bedrijf (goed) kunt gedijen in onzekere tijden, onder hoge stress en volatiliteit. Zie het als een lichaam van een topsporter. Met elke training maakt hij zijn spiercellen kapot, waarna de rust ervoor zorgt dat er extra spiergroei plaatsvindt. Naar verloop van tijd wordt de topsporter telkens beter, zijn prestaties gaan omhoog en de kans op blessures neemt af. Voor organisaties en individuen geldt eigenlijk precies hetzelfde. Door je organisatie uit te dagen, te veranderen en af en toe wat stress te ervaren kun je jezelf en je organisatie trainen om te kunnen groeien in deze situaties en sneller nieuwe kansen te benutten. Zo kan je van deze vervelende situatie toch nog wat leren en er het beste van maken.