We lopen in Argentinië in een stad met meer dan een miljoen inwoners. Het is een gezellige en moderne stad. Toch kunnen we op de heuvel de stad bijna niet zien door de hoeveelheid groen en bomen die zijn geplant. Toch zien we kale plekken vlakbij onze locatie. Een deel is van de sportlocaties, maar een ander deel is van de “Eco parque Mendoza”. Een ecopark met slechte leefomstandigheden. Zo was er een ijsbeer die in een te kleine leefruimte aanwezig met temperaturen dagelijks boven de 40 graden.

Mendoza is een stad met ruim 1 miljoen inwoners. De stad en het centrum ligt recht voor je. Op het sportstadion en veld na zie je rechts nog wat van de stad. Ondanks dat de stad zo groen is, is er nagenoeg geen schaduw of voedsel voor de dieren in het ecopark.
Zoals je kan verwachten van een ijsbeer in deze temperaturen is deze ijsbeer ook niet vrolijk, zeker niet nadat zijn partner is doodgegaan. Toch blijft het “ecopark” doorgaan op de manier dat ze doen en de ijsbeer vertoont tekenen van krankzinnigheid en overlijd in 2016. De dood van de “meest zielige ijsbeer” zette echter een ketting beweging op gang. Ruim een half miljoen handtekeningen werden ingezameld om ijsbeer Arturo te bevrijden. Helaas is het niet gelukt, maar het heeft er wel toe geleid dat het park nu permanent is gesloten en een deel van de dieren over is geplaatst. Helaas ben je er dan nog niet.
Op het moment dat wij er waren zien we kale plekken op het gesloten park. Het is ver boven de 40 graden, gortdroog en er is geen voedsel te bekennen. Toch zien we stapels herten, vogels, alpaca’s en lama’s. De brandende zon doet hen geen goed, maar door de sluiting is er geen ruimte voor onderhoud, voedsel of ondersteuning van personeel. De arme beesten staan in de brandende zon en liggen er graatmager bij. De beheerders van de afwikkeling van het park geven aan dat ze nog voor 1.000 dieren een nieuwe plek moeten vinden. Veel dieren zijn in de tussentijd gestorven. Wie denkt dat dit de enige locatie is heeft het helaas mis.
Welcome to Buenos Aires. Een van de mooiste steden ter wereld met een dierentuin van ruim 140 jaar oud besluit in 2016 om de dierentuin om te bouwen naar een “Eco park”. De ruimtes in de dierentuin waren te klein om de dieren te houden, als show neer te zetten voor mensen en niet natuurlijk te houden, aldus de burgemeester van Buenos Aires. Daarnaast was ook hier een ijsbeer die de dierentuin niet overleefde. En hoewel de situatie niet goed was, wordt deze voor de dieren nog veel slechter. In twee jaar tijd sterven 119 dieren, waaronder een giraffe en een zeldzame witte neushoorn. Van de geplande overplaatsingen is nog geen 10% succesvol afgerond. En hoewel de ontsnapte / losgelaten dieren heel schattig zijn, de transitie naar een plek wat echt ecologisch verantwoord is wordt niet alleen gedaan door iets een eco park te noemen.

Een van de dieren die vrij los zijn gaan lopen in het park van Buenos Aires. Wie er heen gaat heeft een grote kans om een of meerdere te zien. De bescherming van de dieren laat vaak te wensen over en is ook een van de redenen waarom er wekelijks activisten in of rondom het park staan.
En dat is het lastige voor veel aspecten, of we het nu hebben over de energietransitie of dierenbescherming. We hebben een lange weg te gaan dus er wordt veel aandacht besteed aan de lange termijn. Toch is er tegelijkertijd ook veel dat gedaan moet worden op de korte termijn. Het is altijd balanceren hoe je deze twee zaken moet balanceren. Door vooraf te kijken naar de impact van beslissingen op zowel de korte- als lange termijn, als ook financiële en niet financiële gevolgen kun je beter inzien wat de consequenties zijn. Alleen streven voor branding en reputatie kan grote gevolgen hebben voor organisaties, maar vooral voor dieren.