Binnen je eigen bubbel blijven is vaak fijn. Het voelt vertrouwd, je weet de weg en je weet wat je wel en niet kan. Je ontwikkelt je routines en kan zo zeer effectief te werk gaan. In veel gevallen is dit zeker waar, maar het belemmert ook kansen. In dit artikel geven we daarnaast een voorbeeld over grootschalige verbeteringen die zijn voortgekomen doordat mensen uit hun comfortzone zijn gestapt.
Het meest bekende voorbeeld is Steve Jobs. Hij stopte met het volgen van het gebruikelijke curriculum op zijn universiteit, om de vakken te volgen die hij graag zou willen volgen en niet die gebruikelijk waren conform de bubbel waarin hij leefde. De tijden waren soms zwaar, maar hierdoor volgde hij wel lessen Kalligrafie. Wat heeft Kalligrafie te maken met computers? Het zorgde ervoor dat de Macintosh computer typografie had.
Als we Jobs mogen geloven hadden we anders nog steeds geen fatsoenlijke tekstverwerker gehad.
Er zijn nog tal van voorbeelden, maar ik geef er nog een. Als laatste voorbeeld is het een persoonlijke ervaring. Doordat ik naast mijn studie bedrijfseconomie en management ook online cursussen in IT en Supply Chain volgde, was ik in staat om projecten sneller, beter en eerder te doorgronden met goede successen. Het was niet alleen een eenmalig voordeel, maar mijn leersnelheid steeg. De gereedschapskist met ervaringen en kunde is veel gevarieerder, waardoor ik nu kan kijken op welke manier ik de beste oplossing kan brengen in de gegeven situatie. Door je open te stellen voor nieuwe mogelijkheden zul je uiteindelijk ook beter bestand zijn tegen verandering.
Om je te helpen heb ik hieronder drie manieren beschreven die je zouden kunnen helpen om uit je comfort zone te komen.
- De Pipi Langkous methode; Wanneer Pipi werd gevraagd of ze iets kon wat ze nooit gedaan gaf ze het volgende antwoord:”Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.” Dit is het omgekeerde van wat gebruikelijk is, maar het is vaak wel waar. We zijn tot meer dingen in staat dan dat we denken.
- Geen ”ja maar” meer; Begin geen enkele zin meer met ja maar. Probeer eens na te denken wat er zou kunnen gebeuren als het wel zou lukken. Ook hier geldt, de belemmeringen waar je vaak aan denkt zijn meestal niet zo groot als je ze inschat.
- Ultimate risk analysis; Bedenk wat het ergste is wat je kan overkomen als het misgaat. Ga je dan dood? Nee. Gaat er iets anders erg mis? Waarschijnlijk ook niet. Ga vanaf de meest absurde situatie terug redeneren en je zult zien dat de risico’s best zullen meevallen.
Ik wil niet zeggen dat je altijd buiten je comfort zone moet gaan, maar het helpt zeker om het af en toe te proberen.