Wie in Nederland woont heeft het voordeel dat het onderwijs relatief goedkoop is. Een studiejaar kostte in 2017 net iets meer dan 2.000 euro. In vergelijking met instituten als MIT en Harvard is dat een schijntje met een gemiddelde van boven de 40.000 dollar. Het verschil is enorm, maar deze partijen investeren ook aanzienlijk in vernieuwing en verbetering. En dat is te zien. Met name door de opkomst van MOOCs, Massive Open Online Courses kun je ervaren hoe het is om te leren aan de beste universiteiten ter wereld. En dan zie je hoe in de educatieve wereld een revolutie gaande is waar we als samenleving blij mee kunnen zijn.
Het grootste voordeel is toegankelijkheid. Waar leren nu vooral is weggelegd voor de welvarende mensen is het door MOOCs mogelijk om gratis te leren en tegen een kleine vergoeding kan je een certificaat behalen. Doordat leren zo goedkoop wordt, krijgen meer mensen de mogelijkheid om te leren. Het voordeel is dat leerprivileges die nu vooral zijn weggelegd voor de meer welvarende personen ook beschikbaar worden voor veel grotere groepen. Zo kreeg ik opeens de mogelijkheid om te leren hoe je data kan inzetten om patronen te herkennen en daarmee diagnoses kan stellen voor patiënten in ziekenhuizen. De kennis die ik ontving is niet alleen nuttig, maar ook dagelijks inzetbaar voor de werkzaamheden die ik uitvoer.
Een ander positief punt zijn de lessen en de wijze van interactie. Een les kan altijd doorgang vinden, omdat deze digitaal beschikbaar is. De les is daarnaast met een altijd positieve docent, omdat de beste versie kan worden gebruikt voor de lessen. Door de les digitaal te maken hebben docenten de tijd om individuen te helpen om hun eigen potentie volledig te ontwikkelen en is de les toegankelijk voor iedereen in de wereld. Dit zit ook verankerd in de doelstellingen van grote instituten zoals bij het MIT:
“Human potential is universal; opportunity is not. MIT OpenCourseWare began with the vision that the teaching tools of the world’s top learning institutions should be freely available to all humanity: to study, to share, to build upon.
In our first 10 years, MIT has been delivering on that vision. We’ve reached 100 million individuals to date, people with the ideas, talents and motivation to have enormous impact on their communities, given the opportunity to do so.”
Leren draait dus niet meer alleen om het behalen van een papiertje, maar om het maken van impact in de samenleving. En dat zie je terug in elke professionele MOOC die ik heb gevolgd. Zo volg ik momenteel een cursus in supply chain management, waarin dagelijks ikzelf, of een van mijn mede nerds artikelen deelt over nieuwe ontwikkelingen, elkaar helpt met problemen of nieuwe mogelijkheden bespreekbaar maakt.
Maar is goedkoop dan geen verlies in kwaliteit? Tuurlijk zit er verschil tussen een fysieke les en een digitale les. Voor sommige vakken (denk vooral aan soft skills) is het op dit moment misschien nog wenselijk om in ieder geval gedeeltelijk fysieke lessen te hebben om menselijke emotie en context te kunnen zien en ervaren. Toch is het in mijn beleving geen probleem in kwaliteit en dat komt voornamelijk door schaalvoordelen. Waar je nu een klas hebt van 15-700 leerlingen (afhankelijk van studie e.d.) had ik in de laatste MOOC ruim 30.000 aanmeldingen. Aanmeldingen waar je geen ruimte voor hoeft te regelen en prima wat extra mensen bij kan inzetten om de vragen te beantwoorden die niet beantwoord worden door de community. Doordat de groep zoveel groter is kun je de cursus goedkoop aanbieden en nog steeds hetzelfde resultaat behalen. Sterker nog, doordat je alles digitaal hebt kun je de gegevens hergebruiken.
En toch is een MOOC certificaat weinig waard in Nederland. Ik merk dit zelf ook in de gesprekken die ik voer met bedrijven. Ze vragen naar titels en diploma’s en zijn vooraf beperkt geïnteresseerd in vaardigheden die daarbuiten zijn opgedaan. Dit is zonde want ze merken dat als mensen langs dit stadium zijn gepasseerd dat de inhoud van gesprekken veelal gaat over vaardigheden die mensen hebben geleerd in MOOCs en veel minder tijdens de studie. Zo was het ook toen ik binnen kwam bij een big four organisatie. Pas toen ik op gesprek kwam kon ik laten zien wat de impact was van mijn geleerde vaardigheden in MOOCs. Het was dan ook uiteindelijk de kennis van predictive analytics en machine learning en mijn enthousiasme hierover die ervoor hadden gezorgd dat ik de baan kreeg.
We zouden daarom MOOCs ook in Nederland meer waarde moeten toekennen. Een diploma is namelijk geen garantie voor een succesvolle toekomst. Doordat de wereld continu en in een steeds sneller tempo verandert zullen we moeten blijven leren. MOOCs zijn een geweldige aanvulling of wellicht vervanging van het huidige onderwijsstelsel en het verkrijgen van diploma’s. Het gaat immers niet om hoeveel papiertjes je hebt, maar de impact die jij als persoon kan maken om de wereld elke dag beter te maken. Vanuit de Pollinator Group worden daarom online trainingen en cursussen ontwikkeld om hier aan bij te dragen en helpen we door kennis en informatie toegankelijker te maken.